Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Elektrik Elektronik Mühendisliği Doktora

Elektrik Elektronik Mühendisliği Doktora

Mezuniyet Koşulları ve Ders İçerikleri

Elektrik Elektronik Mühendisliği Doktora Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet Koşulları Özeti
 Yüksek Lisans DerecesiyleLisans Derecesiyle
Ders KategorisiEn Az Kredi (AKTS)En Az DersEn Az Kredi (AKTS)En Az Ders
Seçmeli Dersler52,5710514
Temel Araştırma Dersi--7,51
GSE 680 Araştırma, İnovasyon ve Etik Üzerine Lisansüstü Çalışma ve Seminerler7,517,51
EE 900 Doktora Yeterlilik Çalışması301301
EE 970 Doktora Tez Önerisi301301
EE 977 Doktora Tez Çalışması I301301
EE 978 Doktora Tez Çalışması II301301
EE 979 Doktora Tez Çalışması III301301
EE 980 Doktora Tez Savunması301301
Toplam AKTS240300

Yayın Şartı

Elektrik Elektronik Mühendisliği Doktora programında mezuniyet için gerekli diğer koşulları sağlayan öğrencilerin yayın koşulu olarak aşağıdaki şartlardan en az birini sağlaması gerekmektedir.

  • Kabul edilmiş bir SCI düzeyinde dergi makalesi,
  • Kabul edilmiş bir SCI-Expanded düzeyinde dergi makalesi.

Zorunlu Dersler

  • GSE 680 Araştırma, İnovasyon ve Etik Üzerine Lisansüstü Çalışma ve Seminerler
  • EE 900 Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Doktora Yeterlilik Sınavı
    Doktora yeterlilik sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşur. Yazılı sınav öğrencinin Elektrik Elektronik Mühendisliği alanındaki genel bilgisini, sözlü kısım ise Elektrik Elektronik Mühendisliğinin spesifik alanlarındaki bilgisini ölçer.
  • EE 970 Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Doktora Tez Önerisi
    Doktora tezinin öneri aşaması olan bu derste öğrenci, tez danışmanıyla birlikte ileri bir araştırma problemini ve bununla ilgili çözüm yöntemini tanımlar.
  • EE 977 Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Doktora Tez Çalışması I
    Doktora tezinin araştırma aşaması olan bu derste öğrenci, öneri aşamasında belirlediği ileri araştırma probleminin çözümü ile ilgili çalışmasının ilk aşamasını yürütür.
  • EE 978 Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Doktora Tez Çalışması II
    Doktora tezinin araştırma aşaması olan bu derste öğrenci, öneri aşamasında belirlediği ileri araştırma probleminin çözümü ile ilgili çalışmasının ara aşamasını yürütür.
  • EE 979 Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Doktora Tez Çalışması III
    Doktora tezinin son aşaması olan bu derste öğrenci, öneri aşamasında belirlediği ileri araştırma probleminin çözümü ile ilgili çalışmasını yürütür ve araştırma sonuçlarını bilimsel bir dergide yayınlar.
  • EE 980 Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Doktora Tez Savunması
    Doktora tezinin son aşaması olan bu derste öğrenci tezini yazar ve sunar.

Seçmeli Dersler

EE 501 Doğrusal Sistemler
Ders, devre, sinyal işleme, haberleşme ve kontrol sistemi uygulamalı doğrusal cebir ve lineer dinamik sistemler gibi konuları içerir. Ders durum-uzay gösterimlerini, doğrusal operatörleri, özdeğerleri ve özvektörleri, kararlılığı, kontrol edilebilirliği, gözlenebilirliği, gerçekleştirme teorisini, geri beslemeyi ve gözlemcileri kapsar.

EE 503 Rassal Süreçler
Bu ders rassal süreçlerin hem teorisini hem de önemli uygulamalarını kapsar. Konular rassal süreçler ve diziler, otokorelasyon, kovaryans, güç spektral yoğunluğu, durağanlık, ergodisite, Poisson, Wiener, Gauss ve Markov süreçleri, temel kuyruk teorisini içerir.

EE 518 Fotovoltaik Sistemlerde Güç Dönüşümü ve Kontrolü
Fotovoltaik sistemler günümüzde çok hızlı büyüyen bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Güç elektroniği ise bu kaynağın kullanımında önemli bir teknolojidir. Bu ders fotovoltaik sistemlerin elektrik şebekesi ile güvenli bir şekilde çalışabilmesi için gereken güç elektroniği dönüştürücülerini ve kontrol yöntemlerini kapsamaktadır.

EE 521 Sayısal İmge İşleme
Bu ders, renk teorisi ve insan görme sistemi, örnekleme ve Fourier analizi, görüntü transformları, iyileştirme, gürültü süzgeçleme, onarma, bölütleme, geri-çatma, kodlama ve sıkıştırma konularını içermektedir.

EE 522 Sayısal Ses İşleme
Konular ses sinyalinin analizi, ses kodlama, metinden ses sentezi, konuşma tanıma, sesli imza, dilbilimin temelleri, duyma ve sesin yayılımıdır.

EE 523 Sezim ve Kestirim Kuramı
Bu dersin temel konuları basit hipotez testleri, birleşik hipotez testleri, Bayesian testi, Neyman-Pearson testi, gürültülü ortam içinde deterministik/rastgele sinyallerin sezimi, bilinmeyen parametreleri olan sinyallerin sezimi, optimum kestirim kuralları, kestirim başarımı için Cramer-Rao sınırları, deterministik parametre kestirimi, Bayesian yaklaşımıyla rastgele parametre kestirimini içermektedir.

EE 525 Makinaya Öğretme
Bu ders doğrusal bağlanım ve sınıflandırma kavram ve yöntemleri, Gauss karışım modelleri ve EM algoritması, olasılıksal ana bileşen analizi ve faktör analizi, destek vektör makineleri ve çoklu sınıflandırma yöntemleri ile karar ağaçları ve rastgele ormanlar yöntemlerini kapsamaktadır.

EE 527 İleri Sayısal Sinyal İşleme
Bu ders lisansüstü düzeyde istatistiksel sinyal işleme ve modelleme teknikleri, zaman-frekans gösterimleri ve gelişmiş sinyal işleme tekniklerinin pratik uygulamalarını tanıtacaktır. Ayrık zamanlı sinyal işleme ve rastgele süreçler gözden geçirilecektir. Padé, Prony, otoregresif (AR), hareketli ortalama (MA) ve ARMA yöntemleri gibi çeşitli deterministik ve stokastik sinyal modelleme yöntemleri tanıtılacaktır. Ardından, optimum doğrusal süzgeçler, FIR ve IIR Wiener filtreler ve ayrık Kalman filtresi sunulacaktır. Sonra, rastgele süreçlerin güç spektrumu için tahmin teknikleri, periodogram tabanlı parametrik olmayan yöntemler ve parametrik yöntemler vasıtasıyla tanıtılacaktır. Ayrıca, harmonikler süreçlerin frekansları Pisarenko ve MUSIC gibi yöntemler kullanılarak tahmin edilecektir. Adaptif filtrelerin tasarımı ve uygulaması LMS ve özyinelemeli en küçük kareler algoritmasına odaklanarak tartışılmaktadır. İleri istatistiksel sinyal işleme yöntemlerinin yanı sıra, kısa zaman Fourier dönüşümü ve dalgacık dönüşümü gibi zaman-frekans sinyal gösterimleri kesirli Fourier dönüşümü ve Wigner dağılımı da tartışmaya dahil ederek gözden geçirilecektir. Nihayet modern teknolojilerin gelişmiş sinyal işleme tekniklerinin uygulamaları, konuşma ve görüntü işleme, spektrum algılama, dizi işlemleri, iletişim sistemleri, sıkıştırılmış algılama sistemleri incelenerek ele alınacaktır. Yöntem ve analizler, sinyal işleme problemlerinin çözümü için gelişmiş tekniklere yol açan MATLAB ağırlıklı gelişmiş pratik algoritma setleriyle uygulanmaktadır.

EE 529 Biyomedikal Görüntüleme
tıbbi görüntülemenin temellerini sunar. Projeksiyon radyografisi, x-ışınlı bilgisayarlı tomografi, nükleer tıp sintigrafisi ve emisyon tomografisi, ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi önemli görüntüleme yöntemleri tanımlanır. İki boyutlu sinyal işleme ve görüntü kalitesinin gözden geçirilmesi ile temel görüntüleme ilkeleri tanıtılır. Örnekleme ve uygulama tartışmaları, sürekli ve ayrık sinyallere dayalı tıbbi görüntüleme sistemleri teorisi dahil edilir. Çözünürlük, gürültü, kontrast, geometrik bozulma ve artifakt içeren görüntü kalitesi konusu açıklanmaktadır. Radyografinin fiziği, iyonize radyasyonun oluşumu ve tespiti ve insan vücudundaki etkileri tartışılmaktadır. Göğüs röntgeni, floroskopi ve mamografi sistemleri de dahil olmak üzere projeksiyon radyografi sistemleri de projeksiyon görüntüleme matematiği dahil edilerek tanıtılır. Tıbbi görüntülemede röntgen bilgisayarlı tomografi ve görüntü yeniden yapılandırılması incelenir. Daha sonra nükleer tıp fiziği, radyoaktivite ve sintigrafi ve emisyon bilgisayarlı tomografisi de dahil olmak üzere nükleer tıp görüntülemedeki temel yöntemler üzerinde durulur. Buna ek olarak, ultrason ve manyetik rezonans görüntüleme teknikleri fiziği anlatılır. Ayrıca modern nano-teknoloji yöntemlerini kullanan hücresel, mikrobiyolojik ve mikro akışkan görüntüleme yöntemleri tartışılır.

EE 541 Bilişim Kuramı ve Kodlama
Bu ders bilişim kuramına giriş yapar ve bu kuramın güvenilir, verimli iletişim sistemlerine olan uygulamaları üzerine eğilir. İşlenen konular entropi ve bilgi kavramlarını, Asimptotik Eşbölüşüm özelliğini, kaynak kodlama uygulamalarını (veri sıkıştırma), kanal kapasitesi uygulamalarını (kanal kodlama), hız çarpılım kuramı, Huffman ve çevrimsel kodları içerir.

EE 543 Sayısal Haberleşme
Bu dersin temel konuları sayısal modülasyon teknikleri, koherent ve koherent olmayan sezme, hata başarım analizi, simgeler arası girişim ortamında sinyalleşme, kablosuz haberleşme için çeşitleme teknikleri, çok-antenli sistemler ve çok-taşıyıcılı sayısal haberleşmeyi içermektedir.

EE 544 Kablosuz Haberleşme
Bu dersin temel konuları: Kablosuz kanalların yol kaybı, gölgeleme ve sönümleme modelleri gibi temel özellikleri. Kablosuz kanalların bilgi kuramsal analizi. Sayısal modülasyon tekniklerinin kablosuz kanallarda başarımı. Kablosuz haberleşmede uyarlanabilir modülasyon yöntemleri. Verici ve alıcı çeşitliliği teknikleri. Kablosuz haberleşmede çoklu anten kullanımı ve MIMO sistemleri. Denkleştirici teknikleri. Geniş bant kablosuz sistemler için çok taşıyıcı modülasyonu. Çok kullanıcılı sistemler ve çoklu erişim teknikleri. Hücresel sistemler ve frekans yeniden kullanım teknikleri

EE 545 Uzay-Zaman Kablosuz Haberleşmesi
Bu dersin temel konuları ÇGÇÇ kanal sığası, uzay-zaman kafes kodlaması, uzay zaman blok kodlaması, uzamsal çoklama, ÇGÇÇ sistemleri hata başarım analizi, çeşitlilik-çoklama ödünleşimi ve frekans seçici sönümlemeli kanallar için ÇGÇÇ sistemlerini içermektedir.

EE 548 Algılayıcı Ağları
Bu derste, kablosuz algılayıcı ağların (WSN) iletişim mimarilerinin ve uygulamalarının tanıtılması, ağ yönleri, enerji verimliliği, maliyet, hesaplama gücü, bağlantı ve kapsama alanı gibi performans metrikleri ve izleme, araç içi iletişim, ev otomasyonu ve sağlık izleme mimarileri gibi çeşitli son teknoloji ve çekici uygulamalar üzerine odaklanılarak sunulur. Yüksek performanslı ve yenilikçi sensör ağı uygulamaları tasarımı için zorluklar incelenir. Algılayıcı ağları ile ilgili literatür taraması ödevleri öğrencilere algılayıcı ağları ile ilgili çeşitli literatürü tanıtır. Ayrıca gelecekteki araştırma eğilimleri üzerinde durulur.

EE 550 Kablosuz Ağlar
Konular, hücresel, WLAN, algılayıcı ve mobil ad hoc ağları için orta erişim ve kaynak ayırma teknikleri, sabit oranlı ve uyarlanabilir oranlı sistemler için güç kontrolü, Aloha ve CSMA tabanlı randomize orta erişim, TDMA / FDMA / CDMA / OFDMA tabanlı kablosuz ağlar, ağ katmanı yönlendirme protokolleri için tasarım ve analiz, kablosuz ağlar için nakliye katmanı protokolleri, programlanabilir kablosuz ağlar, yazılım tanımlı kablosuz ağlar, güncel ve yeni nesil hücresel ağlar için ağ işlev sanallaştırması.

EE 551 Kablosuz Haberleşme Teknolojileri
Bu ders, gelecekteki araştırma yönlerini işaret ederek, kablosuz iletişim teknolojilerindeki temel kavramları ve haberleşme sistemlerindeki uygulamalarını sunacak. Radyo dalgalarının yayılım modelleri ve yol kaybı, gölgeleme ve solma gibi kendilerine özgü özellikleriyle kablosuz kanallar anlatılacak. Kablosuz kanal kapasitesi temel bilgi teorik sonuçlar kullanılarak ele alınacaktır. Genlik, faz ve frekans modülasyonu dahil olmak üzere temel modülasyon teknikleri ele alınacaktır.

Kablosuz iletişim kanalları üzerindeki dijital modülasyon tekniklerinin hata ve kesinti olasılığı performansları incelenecektir. Verici ve alıcı çeşitlilik teknikleri, adaptif iletim ve modülasyon, denkleştirme, çoklu taşıyıcılı ve spektrum yayılım teknikleri kablosuz kanallarda performans iyileştirmeleri için sunulacaktır. Ayrıca, algılayıcı ağlar, akıllı ev ve taşıt uygulamaları için haberleşme teknolojileri gibi kablosuz haberleşme teknolojilerinin yenilikçi ve önemli uygulamaları incelenecektir.

EE 555 İleri RF Entegre Devreler
Bu ders kablosuz haberleşme için CMOS RF entegre tasarımı, analizi ve prensiplerini takdim eder. Sistem seviyesindeki mimariler yanında düşük gürültülü kuvvetlendiriciler, frekans çarpıcıları, voltaj kontrollü osilatörler, evre kenetleme döngüleri ve RF yüksek güç kuvvetlendiricileri ve destek niteliğinde pek çok devre teknolojisi de detaylı bir şekilde ele alınır. Öğrenciler aynı zamanda modern simülasyon programları ile de tanışma imkanı bulurlarö devre ve sistemler tasarlayıp test ederler.

EE 561 FPGA ve Yonga Üzeri Sistem Tasarımı
Bu ders şu konuları kapsar: FPGA, ASIC, SoC kategorizasyonu; sayısal mantık tasarımı; Verilog diline genel bir bakış; test kodu yazma ve benzetim; sentez; FPGA kartı üzerinde temel tasarım örnekleri; daha ileri seviye tasarımlar; SoC tasarım örneği; video uygulamaları için yonga tasarımı.

EE 562 Sayısal Elektronik ve FPGA Tasarımı
Bu ders, modern dil bazlı sayısal tasarıma giriş yapar. Kullanılan dil Verilog’tur. Bu ders, Sayısal Sistemler dersinin devamı niteliğindedir ve 3 bölümden oluşur; bunlar orta seviye Verilog, FPGA üstünde RTL tasarımı ve doğrulama, VLSI ve çeşitli seviyelerde sayısal elektroniktir (kütüphane seviyesi ve kart seviyesi).

EE 565 Gömülü Sistem Tasarımı
Bu ders şu konuları kapsayacaktır: Mimari yaklaşımla sistem tasarımı, Mikrodenetleyiciler, Mikroişlemciler, RISC mimarisi, Dallanma kestirimi, Cache bellekler, MMU, Sistem hatları, DMA, Süperskaler işlemciler, ICD, Kesmeli programlar, PIC tabanlı geliştirme platformları, Zamanlayıcılar, Çevre birimleri, İşletim sistemi temelleri, Gömülü Linux, Donanım/yazılım kaynak idaresi.

EE 566 Yonga Üzeri Sistem Tasarımı
Bu ders şu konular üzerine yoğunlaşır: üst seviye RTL tasarımı ve doğrulama, sentez, gerçekleme ile ilgili konular, bus’lara dayalı tasarımlar.

EE 567 Mühendislik Biliminde Optik ve Optik Metotlar
Bu ders şu konuları kapsayacaktır: Temel optik kavramlar, geometrik optiğinin temelleri, elektromanyetik dalga yayılımı ve dalga denklemi çözümü, kayan ve duran dalgalar, basit harmonik salınım, serbest ve güdümlü salınımlar, dalgalarda yansıma; kırınım; girişim ve kutuplanma, interferometri ve holografi gibi çeşitli optik teknikler, lazere giriş ve mühendislikteki uygulamaları, temel kovuk teorisi, çeşitli lazerlerin nitelenmesi, lens; optik algılayıcı; kutuplayıcı ve huzme genişletici gibi çeşitli optik aletlerin tasarlanmasında kullanılan temel kavramlar.

EE 568 Donanım Tasarım Desenleri
Tasarım Desenleri”, yazılım sektöründe ve akademik dünyada son yıllarda popüler olmuş bir konudur. Buradaki amaç, yazılımcıların her gün yaptıkları işe bir adım geri çekilerek bakmaları, sık sık yazdıkları türdeki nesneleri daha soyut bir hale getirip temiz, uygulama detaylarından bağımsız “ders kitabı” kıvamında kodlara dönüştürmeleridir. Bunun aynısı, bir-iki yayın ve ders dışında donanım alanında denenmemiştir. Öteki taraftan, bu konuda donanım alanında da ihtiyaç vardır. Bahsettiğimiz türde tasarım şablonları deneyimli donanım tasarımcıları arasında dolaşmakta ve genç tasarımcılardan iş mülakatlarında istenmektedir. Bu derste, biz de bir adım geriye çekilip yazılım dünyasındakine benzer bir şekilde çeşitli donanım tasarım şablonlarını soyutlaştırmaya ve ders kitabı tasarımlarına dönüştürmeye çalışıyoruz.

EE 569 Elektrik Motor Sürücüleri
Bu elektrik motor sürücüleri hakkında orta seviye bir lisansüstü dersidir. Bu ders elektrik motorlarının (fırçalı ve fırçasız dc motorlar, endüksiyon motorları, fırçasız AC motorlar, Relüktans ve adım motorları) karakteristiklerini, mekanik yük çeşitlerini, tork-hız konvansiyonlarını, motor sürücülerini sayısal kontrolünü ve vektör kontrol yöntemini kapsamaktadır. Teorik bilgileri güçlendirmek için MATLAB ve PSIM yazılımları ile benzetimler yapılır.

EE 572 Aydınlatma ve Işıklandırmanın Temelleri
Bu ders, aydınlatma teknolojisi ve aydınlatma tasarımlarının nicel yönlerini ele alarak aydınlatma fiziğine odaklanan temel bir derstir. Aydınlatma sistemleri ile ilgilenen öğrenciler için, bu ders tüm aydınlatma hesaplamalarının temelini oluşturur ve tasarım beklentilerini karşılayan aydınlatma sistemlerini etkin bir şekilde oluşturmak için gerekli teknik bilgiyi verir. Ders konuları arasında temel elektromanyetizma, radyasyon ve ışık kaynakları, aydınlatma ölçüm ve hesaplarının nicelikleri ve birimleri, görme ve renk, fotometri ve aydınlatma tasarımları yer almaktadır. Öğrenciler, aydınlatma tasarımının temellerini anlamak için yeterli teknik bilgi temeli kazanmış olur.

EE 573 Enerji Sistemleri
Bu ders elektrik enerjisi sistemleri üzerine yoğunlaşacaktır. Öğrenciler elektrik endüstrisinin tarihçesini, farklı türde dağınık enerji üreteçlerini, rüzgar ve güneş enerji sistemleri ile güç sistemleri ekonomisini öğreneceklerdir. Özyeğin Üniversitesi’nin kendi kendine yeten bir mikro şebekeye dönüştürülmesi konusunda bir projenin en baştan tasarlanması, simule edilmesi ve analiz edilmesi ile ilgili bir final projesi verilecektir.

EE 574 Mühendisler için Optimizasyon
Bu ders mühendislik uygulamalarında sıkça karşılaşılan konveks optimizasyon problemlerinin tanınması ve çözülmesi üzerine yoğunlaşacaktır. İşlenecek konular: Konveks kümeler, fonksiyonlar ve optimizasyon problemleri, konveks analizin temelleri, doğrusal ve karesel programlama, optimal olma şartları, ikililik teoremi, ve iç nokta yöntemi.

EE 580 İleri Optoelektronik: Yenilikçi Tasarım
Optoelektronik elektronik teknolojisinin optik alanında kullanılmasıdır. İleri optoelektronik dersi geometrik optik, dalga optiği, kuantum optiğine yüzeysel bir giriş, fotonik aygıtlarda ışığın modüle edilmesi/oluşturulması/ölçülmesi konularını kapsar. İnterferometrik sabitleyicilerde analog kontrolörler, aktif ve pasif bastırılmış çığ foto diyotları da anlatılır.

EE 583 Mikrodalga Devreler ve Aygıtlar
Ders konuları: iletim hatları kuramı (hem alan, hem de dağıtılmış devre analizleri), eş devreler, dalga kılavuzları, yüzeysel iletim hatları (mikro şerit), empedans, maksimum güç transferi, Smith diyagramı, mikrodalga ağ parametreleri, işaret akış diyagramları, güç bölücüler ve bağlayıcılar, filtreler, tınlayıcılar, aktif mikrodalga devreleri (düşük gürültülü yükselticiler), gürültü, mikrodalga sistem analizi.

EE 584 Antenler
Bu dersin iki temel amacı öğrencilerin (1) antenlerin çalışma fiziğini analitik ve kestirme yollarla anlamaları (2) çok geniş pratik anten çeşitlerini ve telsiz komünikasyondaki son gelişmeleri öğrenmeleridir. Ders sırasında öğrenciler anten tasarımı projesinde, öğrendikleri bilgileri pratik anten analizi ve tasarımı yaparak uygulama fırsatı da bulurlar.

EE 586 Kuantum Bilişim Teknolojileri
Kuantum bilişim atom/iyon/kuantum nokta/süperiletken kübitlerin ve fotonların bilişim bilimi uygulamalarında kullanılmasıdır. Kuantum bilişim teknolojileri dersi sabit ve uçan kübitler, kübitlere farklı bilgi kodlama teknikleri (örneğin polarizasyon, zaman, enerji, uzaysal mod kodlamsı), kuantum faz kapılarına giriş, temel kuantum hesaplama algoritmaları, kuantum anahtar dağıtımı protokolleri ve kuantum bilgisayarı yardımıyla daha hızlı çözülebilecek problemler anlatılır.

EE 588 Fotonik
Fotonik kavramı, modern teknolojiler içerisinde, katı-hal aydınlatmadan optik veri iletimine, lazerlerden tıbbi aygıtlara kadar çok geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Ders konuları arasında elektromanyetik kuram özeti; lazer fiziğinin temelleri; lazer ışığının özellikleri; ışıma, soğrulma ve uyarılmış ışıma; katı, sıvı, gaz ve yarı iletkenlerde enerji seviyeleri; kararlı ve kararsız lazer kovukları; sürekli ve darbeli lazer davranışı; lazer çeşitleri; lazerlerin bilimsel ve endüstriyel uygulamaları; fiber optiği ve fotonikte temel kavramlar bulunmaktadır.

EE 590 Güç Elektroniğine Giriş
Güç elektroniğinin ana amacı, mW değerlerinden MW değerlerine kadar ev ve endüstrinin hemen hemen her kısmında yaygın olarak kullanılan elektrik enerjisinin kalitesini ve verimli kullanımını iyileştirmektir. Elektrik enerjisinin verimli kullanılması dünya enerji kaynaklarını gelecek nesiller için muhafaza edecektir. Güç elektroniği bu amaçları elde etmek için gereken elektrik enerjisi dönüştürücü teknolojilerini incelemektedir.

EE 591 Kontrol Sistemleri
Bu ders doğrusal geri beslemeli kontrol sistemlerinde hata, kararlılık, geçici yanıt özelliklerine bağlı analiz ve tasarımı kapsar. Öğrenciler, root-locus ve frekans yanıtı gibi tasarım tekniklerini farklı sahalardan örneklerle öğrenirler. Derste vurgu geri beslemeli kontrol, kararlılık, geçici yanıt, root-locus ve frekans yanıtı ile sürekli-zamanlı kontrol sistemleri analizi yapılır.

EE 592 Doğrusal Olmayan Eniyileme
Bu dersin amaçları (i) teorik sonuçların kanıtlarını ve algoritmik ayrıntıları göstermeden dışbükey analiz ve doğrusal olmayan optimizasyon temelleri hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, (ii) ilk önce karışık tamsayılı doğrusal optimizasyonun temel kavramlarını, sonra karma tamsayılı doğrusal olmayan optimizasyonun teori ve yöntemlerini öğrenciye tanıtmak, (iii) karışık tamsayılı doğrusal olmayan optimizasyon modellerinin ve yöntemlerinin doğal olarak uygulandığı elektrik mühendisliğinin birkaç anahtar uygulama alanından uygulama gerçekleştirmektir.

EE 593 Güç Elektroniği
Bu ders milivat seviyelerinden megavat seviyelerine kadar olan pek çok elektriksel güç dönüştürücü tekniklerini ele alır. Dersin ele aldığı DC-DC, AC-DC, DC-AC güç çeviricilerine ilişkin detaylı konular arasında çevirici dinamiği ve kontrol, rezonant çeviriciler, denge halinde çevirici analizi, güç sistemi harmonikleri ve düşük çarpıtmalı düzelticiler yer alır.

EE 594 Anahtarlamalı Güç Kaynakları
Bu derste anahtarlamalı güç kaynaklarının temelleri ele alınır. Yükseltici ve düşürücü anahtarlı devrelerin sürekli ve geçici haldeki analizleri için gerekli olan matematiksel ifadelere yer verilir. Öğrencilerin herhangi bir anahtarlı güç kaynağı tasarlayabilmeleri için gerekli yeteneklere sahip olabilmeleri adına değişik devre teknikleri ve analiz metotları detaylı bir şekilde ele alınır.

EE 595 Elektrik Şebekesinde Enerji Depolama Sistemleri
Büyük ölçekli enerji depolama sistemleri, gerilim ve frekans kararlılığı sorununa ve aynı zamanda yenilenebilir enerji teknolojilerinin kesintiliğine çözüm sunabilmektedir. Bu sistemler ile günümüzde geleneksel elektrik şebekesinde birçok uygulama bulunmaktadır. Bu ders enerji depolama teknolojilerinin elektrik mühendisliğindeki uygulama alanlarını sunmayı amaçlamaktadır. İlk olarak, batarya kimyası, güç elektroniği ve kontrol sistemleri; daha sonra aşağıdaki iki ana bölümü içerir: Bölüm 1: Her bir uygulamanın vaka çalışmaları ile teknik ve finansal analizi, Bölüm 2: Depolama aygıtları için bir kontrol sistemi oluşturmak üzere optimizasyon modellerinin geliştirilmesi.

EE 596 EMC Mühendisliği
Bu ders elektromanyetik uyumluluk biliminin temel prensip ve teknikleri üzerine odaklanmıştır. İlk olarak öğrencilere genel elektromanyetik kavramı verilir. Öğrenciler, iyi EMC tasarımı teknikleri konusunda teşvik edilir. EMC problemini teşhis etme ve çözme konusunda yeteneklerini geliştirirler. Bu yolla EMC problemlerinin sebebini öğrenir ve testler sırasında bu problemi çözebilirler. Uyumlu ürünlerin tasarlanması için yöntem ve araçları gözden geçirirler. EMC ile ilgili standartlar dersler sırasında gözden geçirilir. Ders kapsamında olan konular arasında anten modellemesi ve benzetimi yer almaktadır.

EE 597 Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Seçme Konular II: Uydu Haberleşmesi için RF Önarayüz Sistemleri
Ders konuları: RF hat bütçesi hesaplama teorisi, iletim hatları kuramı (hem alan, hem de dağıtılmış devre analizleri), yüzeysel iletim hatları (mikroşerit), düzlemsel anten tasarım ve karekterizasyonu, bant genişletme teknikleri, RF polarizasyon teknikleri, maksimum güç transferi, yüzeysel RF filtreler, güç bölücüler ve bağlayıcılar

EE 597 Special Topics in Electrical&Electronics Engineering II: RF Front-End Systems for Satellite Communication
Topics include the theory of RF link budget calculations, transmission lines, planar transmission lines (microstrip, stripline), planar antenna design and characterization, bandwidth enhancement techniques, RF polarization techniques, maximum power transfer, planar RF filters, power combiners and splitters.